Jakiś czas temu sygnalizowaliśmy na łamach naszego portalu, że nadchodzą gorsze czasy dla fanów czekolady. Powód – wyższe ceny za podstawowy składnik ich ulubionego przysmaku oraz wynikające z tego faktu ryzyko podniesienia opłat za produkt finalny. Wszystko wskazuje na to, że owe czasy właśnie nastały. Analitycy winą za taki stan rzeczy obarczają stale rosnący popyt na czekoladę na rynkach rozwijających się oraz słabą pogodę w krajach, w których uprawia się kakaowce.

Według Liliany Gonzalez, konsultantki ds. obrotu towarami z firmy Mintec, cena masła kakaowego znajduje się obecnie na poziomie najwyższym od czterech lat. W ciągu ostatnich 12 miesięcy wzrosła ona aż o 70%. Z kolei koszty produkcji jednej tabliczki czekolady mlecznej zwiększyły się średnio o 25% w tym samym okresie czasu. Producenci nie mają łatwej sytuacji i poszukują sposobów, jak ciągle czerpać zyski ze swojej działalności, mimo niesprzyjających warunków rynkowych. Jednym z nich jest oczywiście podwyżka cen gotowych wyrobów.

Istnieje kilka wybiegów, które stosują firmy wytwarzające różne dobra, aby nie zrazić konsumenta i żeby nie musiał on widzieć wyższej ceny na półce sklepowej. Jak wyjaśnił w wywiadzie dla CNN Money Laurent Pipitone, dyrektor International Cocoa Organization, zazwyczaj producenci uciekają się do zmniejszenia zawartości kakao w czekoladzie lub do tzw. downsizingu. W drugim przypadku chodzi o redukcję wielkości (ilości) gotowego wyrobu, przy zachowaniu obowiązującej wcześniej ceny. Przykład? Konsument płaci za 90g tabliczkę czekolady tyle samo, ile wcześniej za 100g.

Globalny rynek czekolady jest obecnie wart około 110 mld dolarów, z tendencją rosnącą ok. 6% rocznie. Popyt w Ameryce Łacińskiej, na Bliskim Wschodzie i w Afryce przybiera na sile w jeszcze większym tempie. W połączeniu ze słabymi warunkami pogodowymi w krajach najważniejszych wytwórców kakao, tj. Wybrzeżu Kości Słoniowej, Ghanie czy Indonezji, powoduje on wzrost cen na ten składnik. Według specjalistów w wyniku takiego stanu rzeczy najbardziej ucierpią miłośnicy najwyższej klasy gorzkiej czekolady, zawierającej większy odsetek kakao.